5 Business Intelligence-verktyg du bör känna till (2023)

Artiklar

Data

5 Business Intelligence-verktyg du bör känna till

Skrivet av Coursera • Uppdaterad den

Dessa fem viktiga BI-verktyg kan hjälpa dig att upptäcka information för att fatta viktiga affärsbeslut.

5 Business Intelligence Tools You Should Know (1)

Precis som en hantlangare behöver en verktygslåda fylld med hammare, spikar och skruvmejslar, måste personer som söker karriärer inom business intelligence (BI) vara bekanta med vissa programvaruverktyg. Business intelligence involverar de funktioner, strategier och verktyg som företag använder för att samla in, bearbeta och analysera data.

Business intelligence-verktyg kan identifiera nya möjligheter för företag att förbättra avkastningen på investeringen (ROI) och konkurrensfördelar baserat på de insikter som hittats. Dessa verktyg används över alla avdelningar, branscher och företagsanvändare, så överväg att utforska ett för att påskynda din karriär.

Här är en titt på fördelarna med BI-verktyg och fem av de mest använda verktygen.

Business intelligence-verktyg samlar in, bearbetar och analyserar stora mängder strukturerad och ostrukturerad data från interna och externa system. Datakällor kan inkludera dokument, bilder, e-postmeddelanden, videor, tidskrifter, böcker, inlägg på sociala medier, filer och mer. BI-verktyg hittar denna information genom frågor, som kan presentera data i lättanvända format som rapporter, instrumentpaneler, tabeller och grafer.

Verktygen kan utföra funktioner som datautvinning, datavisualisering, prestationshantering, analys, rapportering, textutvinning, prediktiv analys och mycket mer. Som ett resultat kan anställda utnyttja denna information för att fatta bättre beslut baserat på prognoser, marknadstrender och nyckelprestandaindikatorer (KPI:er).

Fördelar med BI-verktyg

BI-verktyg kan hjälpa ditt företag att ta smarta och smidiga steg för att uppnå större mål.

Centraliserad data:All din data på ett ställe. Företag samlar in data från olika databaser, portaler, system för kundrelationshantering (CRM), system för affärsresursplanering (ERP) och mycket mer. För att förstå allt detta behöver du business intelligence-verktyg för att sammanställa data och tillhandahålla vissa typer av visualiseringar (problem, trender, analyser) baserat på dina frågor eller vad du vill veta.

Självförsörjning:Data tillhör inte längre bara ditt företags IT-personal. Nu kan alla icke-tekniska medarbetare, även en praktikant, komma åt och analysera den data som behövs för sina respektive team. De kan rapportera all elektronikförsäljning under 2020 eller se patientjournaler för att identifiera antalet covid-19-fall under 2022.

Göra förutsägelser:Med tillgång till så mycket data från förr och nu kan anställda fatta evidensbaserade beslut. Förutsägande analyser och prognoser gör det möjligt för användare att generera insikter baserade på en produkts eller tjänsts historiska prestanda. Om ett affärsvillkor förändras kan intelligenta verktyg automatiskt upptäcka avvikelser och du kan reagera på störningar så fort de uppstår.

Automatiska rapporter:Istället för att manuellt mata in data i Excel-kalkylblad eller växla mellan olika verktyg är många BI-verktyg automatiserade. Om du behöver en rapport om en produkt under en viss period kommer verktyget att generera den åt dig. Om den informationen är meningsfull och du vill lägga till den i en presentation kan du skapa interaktiva visualiseringar och ladda ner alla diagram eller diagram du kan behöva.

Minska verksamhetens kostnader:BI-verktyg kan göra så mycket, från att analysera konsumentbeteende och prognostisera försäljning till att övervaka processer i realtid, att analys-, planerings- och rapporteringsprocesser är mycket mer effektiva och exakta än någonsin tidigare. . Faktum är att mer än 50 % av BI-verktygsanvändarna rapporterade att dessa fördelar hjälpte dem att minska kostnaderna och öka intäkterna [1].

(Video) 5 OLIKA SÄTT DU KAN TJÄNA PENGAR MED ChatGPT… (2023)

Idag finns det dussintals BI-verktyg tillgängliga. För att fastställa de fem bästa var dessa de mest citerade bland de webbplatser som rankade de bästa BI-verktygen. Dessa fem BI-verktyg är inte rankade i någon särskild ordning.

1. Microsoft Power BI

Ett av de mest populära BI-verktygen ärenergi BI, som erbjuds av mjukvarujätten Microsoft. Det här verktyget är nedladdningsbar programvara, så du kan välja att köra analyser i molnet eller på en rapportserver. Synkronisera med källor som Facebook, Oracle och mer, skapa rapporter och instrumentpaneler på några minuter med detta interaktiva verktyg. Den kommer med inbyggda AI-funktioner, Excel-integration och dataanslutningar, och erbjuder end-to-end datakryptering och åtkomstövervakning i realtid.

Öppna Power BI med Coursera:På bara två timmar kan du lära dig grunderna iPower BI-arbetsytamed detta guidade projekt. Du laddar och transformerar data för att skapa interaktiva rapporter och instrumentpaneler.

2. Mesa

fyrdubblaär känt för sina lättanvända datavisualiseringsfunktioner, men det kan göra mer än att skapa vackra diagram. Dess erbjudande inkluderar levande visuell analys, ett gränssnitt som tillåter användare att dra och släppa knappar för att snabbt upptäcka trender i data. Verktyget stöder datakällor som Microsoft Excel, Box, PDF-filer, Google Analytics och mer. Dess mångsidighet sträcker sig till möjligheten att ansluta till de flesta databaser.

Aprenda-tabell med Coursera:Det finns flera alternativ för att lära sig tablå.

  • Datavisualisering med Tableauspecialisering från University of California Davis

  • Använd Tableau för ditt datavetenskapliga arbetsflödespecialisering från University of California Irvine

  • Datavisualisering och kommunikationklass med Tableau från Duke University

  • Projektorienterad tillVisualisera Citibike-resor med Tableau

3. QlikSense

QlikSenseGenericNameär ett BI-verktyg som betonar ett självbetjäningssätt, vilket innebär att det stöder ett brett utbud av analytiska användningsfall, från appar och guidade instrumentpaneler till inbäddade och anpassade analyser. Den erbjuder ett lättanvänt gränssnitt optimerat för pekskärmar, sofistikerad artificiell intelligens och högpresterande molnplattformar. Dess associativa utforskningsförmåga, Search & Conversational Analytics, tillåter användare att ställa frågor och upptäcka praktiska insikter, vilket hjälper till att öka datakompetensen för dem som precis har börjat med BI-verktyg.

4. Dundas BI

Dundas BIär ett webbläsarbaserat BI-verktyg som har funnits i 25 år. Precis som Tableau har Dundas BI en dra-och-släpp-funktion som låter användare analysera data på egen hand, utan att involvera IT-personal. Verktyget är känt för sin enkelhet och flexibilitet genom interaktiva instrumentpaneler, rapporter och visuella analyser. Sedan starten som ett datavisualiseringsverktyg 1992 har det utvecklats till en omfattande analysplattform som kan konkurrera med de nya BI-verktyg som finns tillgängliga idag.

5. Sex sinnen

Sjätte sinneär ett lättanvänt BI-verktyg som fokuserar på att bli strömlinjeformad och optimerad. Med det här verktyget kan du exportera data från källor som Google Analytics, Salesforce och mer. Dess on-chip-teknik möjliggör snabbare databehandling jämfört med andra verktyg. Nyckelfunktioner inkluderar möjligheten att införliva white-label-analyser, vilket innebär att ett företag helt kan anpassa tjänsterna efter sina behov. Precis som andra har den en dra och släpp-funktion. Sisense låter dig dela rapporter och instrumentpaneler med dina teammedlemmar och även externt.

Andra populära BI-verktyg inkluderar:Zoho Analytics, Oracle BI, SAS Visual Analytics, Domo, Datapine, Yellowfin BI, Looker, SAP Business Objects, Clear Analytics, Board, MicroStrategy, IBM Cognos Analytics, Tibco Spotfire, BIRT, Intercom, Google Data Studio och HubSpot.

(Video) De 9 bästa AI-verktygen som varje människa måste känna till!

Lista BI-verktyg på ditt CV

Du kan bli bekant med ett eller flera BI-verktyg genom att lära dig självständigt eller på jobbet. Många stora företag använder dem, så du kan dra nytta av att lista de vanligaste ikompetensavdelningfrån ditt CV om det är vettigt för tjänsten och branschen du söker. Anställande chefer kanske vill titta specifikt efter kandidater som har erfarenhet av specifika BI-verktyg, särskilt om detta nämns i arbetsbeskrivningen.

Se mer information: Så här listar du certifieringar på ditt CV: Guide + exempel

Utforska affärsintelligens med Coursera

DykningBusiness Intelligence-koncept, verktyg och applikationeratt lära sig att arbeta med stora datamängder med hjälp av MicroStrategys onlinevisualisering och analytiska bearbetningsmöjligheter för att skapa visualiseringar och instrumentpaneler. Dessa färdigheter kan användas för att stödja strategiskt beslutsfattande i alla affärssektorer.

Om du är intresserad av att göra en karriär inom dataanalys som dataanalytiker, datavetare eller datalagerspecialist, överväg att ansöka till GooglesDataanalys. Du får de färdigheter du behöver för att analysera, hantera och visualisera data för att få affärsinsikter och starta din karriär inom business intelligence.

5 Business Intelligence Tools You Should Know (2)

yrkescertifikat

Googles dataanalys

Detta är din väg till en karriär inom dataanalys. I det här programmet kommer han att lära sig efterfrågade färdigheter som förbereder honom för arbete på mindre än 6 månader. Ingen examen eller erfarenhet krävs.

(Video) How to learn any language in six months | Chris Lonsdale | TEDxLingnanUniversity

4.8

(106 453 recensioner)

1 509 507 redan registrerade

nybörjarnivå

Veta mer

Genomsnittlig tid: 6 månader

Lär dig i din egen takt

Färdigheter du kommer att utveckla:

Kalkylblad, datarensning, dataanalys, datavisualisering (DataViz), SQL, frågeställning, beslutsfattande, felsökning, metadata, datainsamling, dataetik, urvalsstorlek, dataintegritetsdata, beräkningar dataaggregation, tablåprogramvara, presentation, R-programmering, R Markdown, Rstudio, Portfolio of Work, Fallstudie

(Video) 7 Business Intelligence Terms Everyone Should Know | BI For Beginners

Skrivet av Coursera • Uppdaterad den

Detta innehåll har endast gjorts tillgängligt i informationssyfte. Studenter uppmuntras att göra ytterligare forskning för att säkerställa att kurserna och andra meriter som tjänats in uppfyller deras personliga, professionella och ekonomiska mål.

(Video) Leslie Kean on David Grusch (UFO Whistleblower): Non-Human Intelligence, Recovered UFOs, UAP, & more

FAQs

Vad gör en Business Intelligence? ›

Business Intelligence (BI) är en kombination av affärsanalys, dataextrahering, datavisualisering, dataverktyg och infrastruktur samt bästa praxis, och hjälper organisationer att fatta mer datadrivna beslut.

Vad gör en Business Intelligence konsult? ›

En BI-konsult är en expert inom området Business Intelligence, vilket innefattar att analysera, tolka och omvandla stora mängder data till insikter och rekommendationer för att stödja företagets beslutsfattande process.

Vad är SSBI? ›

Self-Service Business Intelligence har vuxit fram som en ny inriktning inom BI och syftar till att tillgängliggöra BI-verktyg till fler användare inom en organisation. Syftet med studien är att undersöka användarkompetenser som anses viktiga vid användning av SSBI-verktyg.

Hur blir man en businessman? ›

Utbildningar i Business Management ges på nästan alla universitet och högskolor STUDIN samarbetar med. Ett kandidatprogram till examen, bachelor är vanligtvis på 3 – 4 år, beroende på utbildningsland och inriktning. Masterutbildningar i Business Administration och Business Management är normalt på 1 -2 år.

Hur blir man Business Analyst? ›

Att utvecklas till Business analyst kan sedan ske på många sätt. Vanliga bakgrunder att ha är: utvecklare, teknisk kravare, kravanalytiker, verksamhetsspecialist av något slag, eller ”knowledge worker” med domänkunskap.

Hur mycket tjänar en Business Analyst? ›

Marknadslönen 2023 för marknadsanalytiker ligger mellan 42 000 och 55 000 kronor per månad. Samlar in, bearbetar och analyserar information och data om marknader.

Vad krävs för att arbeta som konsult? ›

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att du får jobb som konsult. Många nuvarande svenska konsulter är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare, men det finns också exempel på att konsulter har andra utbildningar t.

Hur blir man en bra IT-konsult? ›

En IT-utbildning på grundnivå på högskola/universitet omfattar 3 år på heltid,180 hp, för att kunna ta ut en kandidatexamen. Du kan också läsa ett ingenjörsprogram med inriktning på data och IT. Dessa utbildningars styrka är att du får förståelse kring hur hårdvaran fungerar.

Kan man lära sig att bli en entreprenör? ›

Att bli entreprenör tar tid

Är du noga med entreprenörskapets olika steg har du goda förutsättningar att lyckas. – Vi brukar säga att det är som att lära sig cykla. Du måste vara disciplinerad, modig och våga testa. Du måste även se möjligheter i dina misslyckanden.

Vad kostar IHM? ›

Korta fakta för dig som funderar på IHM Business Management

Utbildningsavgift: 64 900 kr. Är det din första IHM-utbildning, tillkommer en registreringsavgift på 2.500 kr. Litteratur ingår!

Vad motsvarar en MBA? ›

Generellt innebär ett MBA-program en företagsekonomisk högre utbildning, som i USA oftast läses under två år och motsvarar 60 amerikanska credits (ca 100 svenska högskolepoäng). Det finns också program som läses på deltid i kombination med arbete eller på distans, benämnda Executive MBA (EMBA).

Vad tjänar en Junior Business Analyst? ›

Om vi tittar på lönestatistik för junior business analyst i Sverige från och med 23 juni 2023, tjänar den representerade anställda 27 000 €. Mer exakt är lönen 2 250 € per månad, 562 € per vecka eller 14,06 € per timme.Vi har gjort en grundlig undersökning av arbetsmarknaden för detta yrke och tagit fram medelvärden.

Hur mycket tjänar en business? ›

Visa lön per ålderkategori
ÅlderGenomsnitt Business analystGenomsnitt alla yrken
18-2431 000 kr25 300 kr
25-3438 100 kr31 400 kr
35-4443 000 kr36 200 kr
45-5445 000 kr38 600 kr
3 more rows

Vad är en affärsanalys? ›

Affärsanalys är en uppsättning av färdigheter, metoder och metoder som används av företag som är engagerade i datadrivet beslutsfattande. BA använder statistisk analys och iterativ, kontinuerlig undersökning av företagets data och tidigare affärsresultat för att få insikt och driva affärsplanering.

Vilka företag betalar högst lön? ›

Topp 10 - företag som betalar bäst:
FöretagSnittlön
1EQT Partners Aktiebolag3 337 000
2ABG Sundal Collier AB3 100 000
3SEB Investment Management AB2 544 000
4Securitas AB2 333 000
6 more rows
Dec 8, 2022

Hur mycket tjänar en Scrum Master? ›

Marknadslönen 2023 för scrum master ligger mellan 43 000 och 55 000 kronor per månad. Coachar teamet och ansvarar för att teamet fungerar och är produktivt. Scrum mastern stämmer av mellan aktörer samt ser till att teamet har rätt förutsättningar att arbeta i rätt riktning och leverera värde.

Vad tjänar en Junior Business Controller? ›

Marknadslönen för controller ligger 2023 mellan 42 000 och 54 000 kronor vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå ligger marknadslönen på 55 000 kronor och uppåt.

Hur mycket lön kan jag ta ut som konsult? ›

En tumregel är att utgå från din tidigare lön. Låt säga att du hade en bruttolön på 30 000 kronor i månaden. För att komma upp i samma lön som egenföretagare multiplicerar du din gamla månadslön med 20. I det här fallet skulle det innebära att du behöver dra in 600 000 kronor om året.

Vad är viktigt som konsult? ›

Som konsult behöver du vara självgående, flexibel samt prestigelös. Du kavlar upp ärmarna och tar hand om kundernas projekt när det behövs. Många gånger tas du in för att lösa ett specifikt problem eller för ett projekt så du behöver trivas med att ställas inför utmaningar och jobba mot deadlines.

Hur får man kunder som konsult? ›

Så kan du nya uppdrag som egen konsult
  1. Bygg ditt personliga varumärke på sociala medier. ...
  2. Håll i digitala webbinarier. ...
  3. Köp sökannonser på Google. ...
  4. Öka din synlighet på Googles organiska träfflista. ...
  5. Samarbeta med andra.
Oct 25, 2022

Vilken IT utbildning ger högst lön? ›

Civilingenjör inom IT och data

Jobbet som sätter punkt för vår topplista över Sveriges högst betalande IT-yrken år 2022 är civilingenjör inom IT och data. De tjänar en snittlön på 50 900 kronor varje månad, men har även stora möjligheter att tjäna mer än så.

Vilket IT jobb är roligast? ›

Om rätt jobb vann kommer säkert att diskuteras, men drygt 16 procent av de röstande tyckte att systemutvecklare var roligast. På andra plats kommer systemarkitekt med 10 procent av rösterna. Tätt därefter användbarhetsexpert/beteendevetare och webbdesigner.

Hur mycket tjänar en IT-konsult i månaden? ›

Marknadslönen 2023 för IT-konsult ligger mellan 37 000 och 60 000 kronor per månad. Analyserar, designar och utvecklar IT-system eller delar av system. Utformar och utvecklar lösningar för programvara, applikationer, system och databaser.

Hur mycket jobbar en konsult? ›

Som bemanningskonsult kan du få olika mycket i lön olika månader. Det beror bland annat hur lång månaden är och om det är många timmar du jobbar. Lönen kan också påverkas av efterfrågan från kundföretagen. Ordinarie arbetstid är 40 timmar per vecka men kan vara kortare om kunden har kortare ordinarie arbetstid.

Vem kan bli konsult? ›

Vem som helst kan arbeta som konsult, oavsett om du har en spetskompetens, lång erfarenhet eller är ny på arbetsmarknaden. Har du expertis inom ett område eller bransch som efterfrågas på marknaden kan konsultrollen vara ett perfekt sätt att skaffa sig bredare erfarenhet och ett större kontaktnät.

Vem kan kalla sig konsult? ›

Det finns många som efter ett långt arbetsliv kallar sig konsult och därmed tror att bara man har en lång erfarenhet så kan man betrakta sig som konsult. Det kan vara managementkonsult, organisationskonsult, strategikonsult, teknikkonsult, datakonsult eller konsult inom bygg.

Får man högre lön som konsult? ›

Detta betyder att konsultens arvode i regel är betydligt högre än den lön ditt företag skulle betala till en anställd för att få motsvarande arbete utfört. Det finns flera fördelar med att anlita en konsult. En konsult är snabbt självgående och besitter ofta specialistkompetens och stor erfarenhet inom sitt område.

Vad ska jag ha i lön som konsult? ›

Marknadslönen 2023 för IT-konsult ligger mellan 37 000 och 60 000 kronor per månad.

Vad kostar en konsult i timmen? ›

Ett timpris på en interim HR-konsult kan variera beroende på komplexitet, längd och omfattning på uppdrag samt kompetens- och erfarenhetskrav. Vi kan absolut hitta en profil och ett samarbete där kostnaden ligger på mellan 700–900 kr i timmen.

Kan man bli konsult utan utbildning? ›

Att jobba som konsult hos Lernia

På Lernia har vi ofta något att erbjuda för dig som söker jobb utan utbildning eller erfarenhet. Du kan antingen bli anställd av oss som bemanningskonsult eller direktrekryterad till ett av de företag vi samarbetar med.

Hur mycket tjänar en konsultchef? ›

Genomsnittslön för en konsultchef

Lönen för en konsultchef kan variera stort beroende på erfarenhet, kön och företag. Löneläget brukar vanligtvis ligga mellan 30 000 - 50 000 kronor i månaden. Storstäderna erbjuder högre löner och lönen stiger med den ökade erfarenheten, men också utbildning och konkurrens spelar roll.

Är det värt att jobba som konsult? ›

Att arbeta som konsult är en fantastisk möjlighet för att bygga på din erfarenhet. Du får prova på olika företag, uppgifter, kanske till och med en ny bransch - och dessutom lära känna nya människor och utveckla ditt nätverk på köpet.

Kan man vara konsult utan företag? ›

Om du vill utföra tillfälliga uppdrag åt olika uppdragsgivare utan att starta eget företag är så kallad egenanställning ett alternativ. Som egenanställd är du ansluten till ett egenanställningsföretag som agerar ungefär som en arbetsgivare och sköter det administrativa för dina uppdrag mot viss provision.

Hur länge kan man ha en konsult? ›

Regeln innebär att kundföretag, som har haft en konsult i en bemanningssituation på samma driftsenhet sammanlagt 24 månader (under en 36-månadersperiod), måste erbjuda konsulten en tillsvidareanställning alternativt betala två månadslöner.

Vilka konsulter tjänar mest? ›

Med 10 års erfarenhet låg lönen för civilingenjörer i spannet 43 000–76 000 (median 53 000 kr) och för högskoleingenjörer 38 000–55 500 (median 46 000 kr). Naturvetarnas lönestatistik från 2021 visar att medianlön för IT-utbildade medlemmar var 52 000 kr per månad med ett spann från 40 000 till 70 000 kr per månad.

Vad kännetecknar en konsult? ›

En konsult måste vara lyhörd och kunna läsa mellan raderna. En god lyssnare blir en bättre kommunikatör. Mycket av arbetet handlar om att identifiera hinder eller utmaningar samt att hitta lösningar som underlättar och ger ett bättre resultat. Det är avgörande att kunna etablera relationer och fungera i grupp.

Kan man säga upp sig som konsult? ›

Om ni har avtalat om att uppdraget ska gå att avbeställa utan något särskilt skäl går det dock att avbeställa åtminstone den delen av uppdraget som ännu inte är utförd. Det går även att säga upp ett avtal i förtid genom uppsägning om konsulten skulle begå ett väsentligt avtalsbrott.

Videos

1. Is Genesis History? - Watch the Full Film
(Is Genesis History?)
2. The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy
(VICE)
3. På spåren av en forntida civilisation? 🗿 Tänk om vi har tagit fel på vårt förflutna?
(Boxoffice | Full Movies in English)
4. Practical Network Troubleshooting: Windows 10 and Windows 11
(TechsavvyProductions)
5. 5 GRATIS tidsbesparande webbplatser varje Print On Demand-säljare bör känna till under 2023
(Print On Demand - RJ Martinez)
6. Bästa legendariska F2P-investeringsorder för NYA SPELARE i Rise of Kingdoms 2023
(Omniarch)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated: 08/09/2023

Views: 5633

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.